МЦ Дианамед 2001
Медицински център в град Ямбол

Консултативен кабинет по неврология

Специалисти:

 • Д-р Веска Лекова - Минева
 • Д-р Таня Динева

Електроенцефалография и показания за нея

Електроенцефалографията (ЕЕГ) е метод, чрез който се регистрират електричните потенциали, възникващи в процеса на функциониране на централната нервна система. Те се усилват без смущения под формата на непрекъсната крива, наречена електроенцефалограма. Тя може да се следи на екран, да се съхранява в компютърна памет или да се регистрира върху хартия. ЕЕГ-сигналите от различни мозъчни области позволяват да се направи динамична оценка на мозъчната функция.

Към момента ЕЕГ остава единствения нетравмичен метод за оценка на мозъчната електрична активност. Тя се представя на екрана с непрекъсната последователност от вълни с характерни честота, амплитуда, форма, ритмичност, фаза, пространствено разпределение, време на поява, честота на поява и реактивност.

МЦ „Дианамед 2001” ЕООД разполага с нов съвременен многоканален (21-канален) електроенцефалограф.

По-важните показания за ЕЕГ-изследване са:

 • Епилепсия и други пристъпни и конвулсивни заболявания;
 • Тумори на мозъка, неоплазми, абцеси, паразитози, хематоми и др.;
 • Открити и закрити черепно-мозъчни травми в остър и хроничен стадий;
 • Възпалителни заболявания на централната нервна система и особено тези с огнищна неврологична симптоматика – енцефалити, постенцефалитни състояния с и без епилептични припадъци;
 • Съдови заболявания на мозъка – инсулти, съдово обусловени епилептични припадъци, атеросклероза;
 • Болни в кома без ясна огнищна неврологична симптоматика; Необяснима деградация на личността и различни видове деменция;
 • Разстройства на съня и бодърстването, главоболие с неясен произход;
 • Експертни изследвания след черепно-мозъчни травми, особено за шофьори, пилоти, ватмани, електротехници и други, при които краткотрайните прилошавания и загуба на съзнание могат да се окажат фатални за живота на болния и други хора.

ЕЕГ-изследването се провежда чрез поставянето на 21 електрода върху повърхността на кожата на главата при стандартна 10-20 схема за позициониране на електродите.

Използва се специална каска, като електродите се поставят върху определени области на главата. Записът продължава минимум 20 минути, като се прилагат различни активационни процедури, които биват:

 • Рутинни – отваряне и затваряне на очите, хипервентилация и фотостимулация;
 • Нестандартни – звукова стимулация, сън, депривация от сън, активация с четене и други.

ЕЕГ-изследването е основно изследване на всички видове епилепсии. Извършва се по време на пристъп и извън него. Диагностичните възможности на стандартната ЕЕГ са около 50%. Тя не може да отхвърли диагнозата, но може да докаже интеркритичните епилептични прояви и да обясни епилептичния произход на един пристъп. Особено важна е ролята на ЕЕГ-изследването при пристъпи с необичайни клинични прояви, при изолирано нарушение на съзнанието или при самостоятелни пароксизмални автономни прояви.Всички лекари-специалисти в консултативните кабинети по неврология имат сключени договори с РЗОК – гр. Ямбол за обслужване на пациенти от извънболничната помощ.