МЦ Дианамед 2001
Медицински център в град Ямбол

Консултативен кабинет по акушерство и гинекология

Специалисти:

 • Д-р Илко Славейков
 • Д-р Кети Паскалева
 • Д-р Стоянка Мантарева

Медицински услуги:

 • Извършват се гинекологични и акушерски прегледи и консултации;
 • Проследяване на нормална и рискова бременност;
 • Наблюдение на бременни с инвитро фертилизацио;
 • Извършване на фоликулометрия и определяне дата на овулация;
 • Ултразвукова диагностика със сонди за коремно и вагинално изследване и за изследване на повърхностни структури;
 • Скринингово ултразвуково изследване на заболяванията на млечната жлеза;
 • Тъканно деструктивно лечение на ранички на маточната шийка, кондиломи и други заболявания на женските полови органи;
 • Колпоскопия с прицелна биопсия;
 • Прекъсване на ранна бременност и диагностични и лечебни абразии по съвременен и най-малко рисков Ай пас метод;
 • Експертиза на временната нетрудоспособност.

Какво представлява гинекологичният преглед?

Ходили ли сте при акушер-гинеколог, за да си направите профилактичен преглед и цитонамазка? Ако отговорът ви е „не” и сте на 21 (или повече) години, вдигнете телефона и си запазете час още днес.

От друга страна, ако отговорът ви е „да”, въпросът е колко време е минало от последния ви преглед и цитонамазка?

Всички жени трябва да ходят на профилактичен преглед и да си правят цитонамазка ежегодно след като навършат 21 години, а след като навършат 30 години – през

Кога жените се нуждаят от гинекологичен преглед?

Младите момичета трябва да посетят гинеколог за първи път на възраст от 13-15 години. При това посещение рядко се изисква гинекологичен преглед, но помага да се изгради връзка с лекаря. Това е подходящото време за задаване на въпроси относно полово предаваните болести и контрацептивите.

Трябва да посетите гинеколог ако:

 • имате необичайно или постоянно вагинално течение;
 • имате кървене между менструациите;
 • имате кървене след сексуален акт.Ако сте си правили кръвен тест за HPV (Вируси на човешкия папилом), който е отрицателен, това не означава, че не е необходимо да си направите преглед.

Освен това, при жени диагностицирани с HPV или други заболяваня или състояния е необходимо да си правят редовно цитонамазка, защото този вирус може да причини рак на шийката на матката.

Знаете ли, че със всеки нов сексуален партньор рискът от заразяване с HPV вируса се увеличава с 15 ю%?

Това означава, че ако имате много партньори рискът се увеличава значително.Факт: Най-голямата причина за появата на рак на шийката на матката е липсата на профилактика.Повечето жени, които са диагностицирани с рак на шийката на матката, не са си правили цитонамазка в рамките на пет или повече години. За съжаление, тези жени обикновено вече са в напреднал стадий на болестта когато разберат за нея.

Годишният гинекологичен преглед ли е единственото време, когато трябва да посетя гинеколог?

Не, могат да възникнат множество състояния, заради които трябва да посетите гинеколог. Тези състояния включват следните симптоми:• болка в областа на таза или менструални спазми, които са толкова тежки, че пречат на нормалното протичане на деня ви, независимо, че са само няколко дни месечно;• необичайно силно кървене, при което се налага да сменяте дамската превръзка или тампона по-често от 2-3 часа;• кървене между менструациите;• необичайно вагинално течение, болка, подуване или сърбеж.Всички тези симптоми могат да индикират вагинална инфекция или полово предавани болести, които могат да повлияят на възможността за зачеване.

Те могат да показват и други състояния, като:

 • ендометриоза;
 • тазово-възпалителна болест;
 • други нарушения на репродуктивната система.Разбира се, ако мислите че сте бременни, свържете се с лекаря си веднага, за да ви помогне да си осигурите здравословна бременност и здраво бебе.

Ходете на гинеколог по-често ако:

 • планирате да забременеете;
 • мислите, че имате полово предавана инфекция или сексуалният ви партньор има такава;
 • имате здравна история свързана със заболявания на половата система;
 • майка ви или сестра ви е развила рак на гърдата преди настъпване на менопаузата.

Консултирайте се с лекар, ако забележите нагъвания или набръчквания по гърдата, хлътване на зърната или промени на кожата на гърдите, както и течение от зърната, които не се асоциират с кърмене.

Също така, ако изпитвате увеличена болка в гърдите, дискомфорт или емоционални проблеми преди менструация.Как да се подготвя за гинекологичен преглед и цитонамазка?

За да получите най-точните резултати е най-добре да насрочите годишния си гинекологичен преглед и цитонамазка 1-2 седмици след менструалния ви цикъл.

Вагиналните душове никога не са добра идея, защото увеличават риска от инфекции. В частност е важно да не си правите такива поне 2-3 дни преди прегледа. Също така е хубаво да се въздържате от полови контакти за поне 24 часа преди прегледа.Хубаво е да изпразните пикучния си мехур точно преди прегледа, за да се чувствате по-комфортно. Също така можете да си подготвите папка, съдържаща информация за предишни изследвания и т.н.

Можете да използвате календар, за да следите менструалния си цикъл, болка, течение или други симптоми, които се проявяват през месеца.Какво се случва по време на годишния гинекологичен преглед?

В най-честия случай първото нещо, което ще направите е да осъществите кратък опознавателен разговор с гинеколога, ако това ви е първи преглед. Ако посещавате този лекар не за първи път, то трябва да го информирате дали нещо се е променило от последната ви среща. Следващото нещо, което трябва да направите по време на гинекологичния преглед, е да се съблечете (от кръста надолу). След което трябва да се настаните на гинекологичния стол и да поставите краката си на степенките.

Може да се наложи да се смъкнете до края на стола и да разтворите коленете си. След това с помощта на стерилен еднократен спекулум лекарят внимателно разтваря влагалището, за да може да огледа влагалищните стени и шийката на матката, и да вземе проба от цервикалната тъкан за цитонамазка.Каква е процедурата за взимане на проба за цитонамазка?При взимането на проба за цитонамазка се изисква гинекологът леко да притисне памучен тампон към шийката на матката, като по този начин взима проба от цервикални клетки. Пробата се изпраща в лаборатория и се оценява от патолог. Обикновено са необходими около 5 дни, за да излязат резултатите от теста.

Какво се прави, ако цитонамазката е извън нормата?

Ако цитонамазката ви показва някаква аномалия, това което НЕ ТРЯБВА да правите е веднага да заключите, че имате рак. В голямата си част цитонамазките, които са извън нормата показват наличие на някакво възпаление, присъствието на кръв или сперма, наличието на инфекция или бактериална вагиноза, а в някои случаи – недиагностицирана полово предавана болест.Опитайте се да запомните, че чрез цитонамазката не се диагностицира рак или друго заболяване. Тя се използва за скрининг – за да определи дали са необходими бъдещи тестове. Ако резултатите от цитонамазката ви показват някакви отклонения, гинекологът ви може да препоръча последващ тест след 3-6 месеца. Съществуват и други варианти за бъдещи тестове, като колоскопия.

Друга част от годишния ви гинекологичен преглед е бимануалнатапалпация. Този тест се извършва по следния начин: вашият гинеколог пъха 2 пръста във влагалището и поставя другата си ръка в долната част на корема ви. По този начин може да почувства дали има някакви отклонения спрямо предишния ви гинекологичен преглед.

По време на тази част от прегледа лекарят проверява формата, размера и мобилността на матката. Освен това, чрез бимануалнатапалпация може да установи промени в яйчниците, кисти на яйчниците, както и други промени в матката, като ендометриоза, фиброзни тумори или други обичайни състояния. Възможно е да ви направи и преглед с вагинален ехограф.Всички лекари-специалисти в консултативните кабинети по акушерство и гинекология имат сключени договори с РЗОК – гр. Ямбол за обслужване на пациенти от извънболничната помощ.